• 601695.JPG
  • DSCN0484.JPG
  • DSCN0607.JPG
  • IMG_0458.JPG
  • Picture149.JPG
  • Picture174.JPG
  • Picture177.JPG
  • SV107854.JPG

КОНТАКТИ

Адрес: гр.Етрополе кв.8

тел: 0720-6-22 44

       0720-6-23 36

GSM: 0887098860

Директор-Татяна Асенова Маринова

Счетоводител-Галя Цветолюбова Павлова

Домакин –Виолета Борисова Стефанова

Една незабравима екскурзия до детски център "Дядовата ръкавичка", гр. Златица

. Публикувана в Новини

Детски център Дядовата ръкавичка 3 1Един вълшебен есенен ден, беше 31 октомври 2022 година, за децата от трета група ,,Лакомото мече‘‘ и четвърта група ,,Мики Маус‘‘.

На екскурзия, като на екскурзия - с раничка на рамо, много усмивки и приповдигнато настроение малките ,,еделвайсчета‘‘, тръгнаха за Златица да търсят дядовата ръкавица.

Целта на екскурзията беше да запознае децата с бита на хората в далечното минало и да популяризираме българските приказки и народни обичаи. Всичко това се реализира благодарение на гостоприемните стопани на детски център ,,Дядовата ръкавичка‘‘, баба Светла и дядо Иван, които с усмивка на лице ни посрещнаха на вратата.

 В селската къща децата се запознаха с героите от едноименната приказка. А работливата баба Светла им показа целия път на получаване на вълнената прежда до изплитане на ръкавицата и за награда всяко дете си тръгна от центъра с ушита от него ръкавичка.

За децата в старата къща бяха подготвени и други атракции. В една от стаите наречена „вълшебната стая”, те свириха на „вълшебните ръкавички‘‘.

Те видяха и дървото с най-известните български приказки от творчеството на Елин Пелин.

Не по малко интересно е и в двора на детския център. Там дядо Иван поиска помощ от децата за намирането на ръкавицата си. След дълго търсене те я намериха под българското знаме. Домакините обясниха на своите малки гости и от къде идва името Златица. В изградената суха река те пресяваха пясък и намираха златни парички, които си взеха за спомен от центъра.

Многобройни са атракциите в двора. Любимата игра на децата бе да влязат в изгубената „Дядова ръкавичка” и да се забавляват. Маскирани се качиха на магарешката каручка и простираха ръкавички.

Всички експонати и игрите в центъра са представени по един интересен и достъпен за децата начин. За силните положителни емоции на децата допринасят голямата любов към тях на баба Светла и дядо Иван, които се стараят малчуганите да останат доволни и да разберат повече за българския бит и обичаи. 

Детски център Дядовата ръкавичка 3 1